Vechten of vluchten?
Vechten of Vluchten?

Op dit moment is er een hoop gaande in de wereld. Oorlog, chaos en ziekte lijken dichterbij te komen dan ooit. Hoe ga je hier mee om? De een neemt het waar, lijkt het gelaten over zich heen te laten komen, de ander gaat in het verweer, we moeten iets doen! En weer een ander wil het er juist niet over hebben en gaat de discussies over deze onderwerpen uit de weg. Allemaal hebben we onze eigen manier om met crisis om te gaan: Vechten, vluchten of bevriezen. 

Mijn primaire reactie is meestal om te vechten. Toen ik vorig jaar te horen kreeg dat ik kanker had ging ik in een stand van opperste paraatheid. Het overleven van deze ziekte en weer terugkomen op mijn oude fysieke niveau als doel. Ik zie mij nog in mijn ziekenhuisbed zitten met de Ipad, ik was voor mijn behandeling startte al bezig met mijn revalidatie. 

Is er een juiste manier van reageren? Ik ben van mening dat alle reacties oké zijn. Wij hebben, vanuit hoe wij opgegroeid zijn, een mechanisme meegekregen. We hebben toen uit ervaring geleerd wat de meest effectieve reactie is, dit zit in ons systeem. Hoe meer we hier bewust van zijn, hoe meer je hier gebruik van kunt maken. Als je weet dat je eerste reactie vechten is, misschien moet je dan, wanneer je dat merkt, alleen maar waarnemen en kijken wat er gebeurt. En wanneer je normaal niets doet en toekijkt moet je eens gaan rennen! Wat levert de andere reactie op? 

Wanneer ik met de diagnose van kanker alleen keihard was gaan knokken had ik het veel zwaarder gehad. Gelukkig was ik me er zelf van bewust dat soms stilstaan en kijken ook oké is. Ik heb intens gelukkige momenten beleefd in mijn periode van ziekte. Door te kijken naar wat er is, in het hier en nu, dankbaar voor wat ik heb. 

Soms heb je iemand anders nodig die je even op een andere manier naar een situatie laat kijken. Door inzichten van anderen kan jouw kijk op jouw werkelijkheid veranderen. Wat ik in coachgesprekken doe is door vragen stellen een ander licht op jouw werkelijkheid te laten schijnen. Dit brengt nieuwe inzichten en hierdoor nieuwe oplossingen. Het leert je op meerdere manieren naar situaties te kijken. 

Nu ben ik benieuwd……. Waar zou jij een ander licht op willen laten schijnen? Laat je commentaar achter in het commentaar veld hieronder. Wanneer je dit artikel inspirerend vindt, deel het met je collega’s en vrienden via mail en sociale media! Zo kunnen zij er ook van profiteren.

Over de schrijver
Anouk is als Personeel & Organisatie Adviseur in het coachwerk gerold. In eerste instantie binnen de overheid als leiderschapscoach en sinds 2012 ook binnen haar eigen bedrijf. Nadat zij in 2013 de diagnose Lymfeklierkanker kreeg zette ze haar werk tijdelijk op pauze om met zichzelf aan de slag te gaan. In 2015 pakte ze haar coachwerk weer langzaam op om in 2016 geheel de omslag te maken om met (ex)kankerpatienten aan het werk te gaan. Met als doel de grootste kwaliteit van leven. Zo gezond mogelijk blijven, mentaal en fysiek, tot het einde daar is. Zelf heeft ze de overtuiging om gelukkig en gezond 106 jaar oud te worden.
Reactie plaatsen