De kracht van vrouwelijkheid
De kracht van Vrouwelijkheid

Wanneer ik nu denk aan vrouwelijkheid denk ik aan verbinden, zachtheid, sierlijkheid, sociaal, invoelend. En wanneer ik die woorden zo opschrijf zijn dit voor mij betekenisvolle woorden die krachtig zijn. Die nodig zijn, thuis en op het werk. En ik zeg expres nu, dat ik dat nu denk. Jaren geleden dacht ik hier anders over. Als kind speelde ik met poppen en deed meisjes dingen. Ergens toen ik ouder werd vond ik dat ik meer interesse moest gaan tonen in de dingen waar mijn broer mee speelde; auto’s, modelvliegtuigen en dat soort dingen. De dingen die gekoppeld werden aan meisjes vond ik stom, die waren niet stoer. Ik vind het wel bijzonder dat dit niet alleen voor mij telt, niet dat ik dacht dat ik een uitzondering ben ;-) Maar het is een internationaal fenomeen. Ik moest ook meteen denken aan een advertentie van Always (ja, van de maandverband). Misschien ken je het filmpje al, maar hierbij om het (nogmaals) te bekijken.

Blijkbaar krijgen wij als meisjes, als vrouwen, in onze opvoeding van onze omgeving mee dat vrouwelijkheid niet oké is. En wij vrouwen geven deze boodschap ook weer door. Dit terwijl vrouwelijkheid zoveel brengt. Het heeft mij een hele tijd gekost om tot dit inzicht te komen. Ik was heel lang stoer en sterk, of in elk geval zo deed ik mij voor. Dat ik thuis best heel gastvrij en zorgzaam was wilde ik op mijn werk niet toegeven. Dat zou ‘slecht zijn voor mijn reputatie’. De opmerking dat ik best wel aardig was als ze mij leerde kennen was voor mij op het werk een veel gehoorde. Doordat ik vrouwelijkheid als zwak zag, heb ik mij altijd hard opgesteld in mijn werk. Leidinggeven ging mij niet gemakkelijk af en koste mij veel energie. Dit terwijl mijn carrière als een speer ging. Ik kan nu nog steeds heel zakelijk zijn, maar ik vergeet daarbij de ander niet. Het verbinden, het sociale, het invoelen, het maakt dat ik veel effectiever ben geworden. Ik kan echt contact maken met de ander en ik ben niet meer bang om mijn echte ik te laten zien. En dat geeft lucht! En ja, ik kan nog steeds als ‘the bitch’ overkomen. Ook ik zit wel eens niet lekker in mijn vel. Gelukkig realiseer ik me dat meestal snel en kan ik dat herstellen als ik vind dat dat nodig is. Hoe zit dat bij jou? Wat is jouw gevoel bij vrouwelijke eigenschappen?

Over de schrijver
Anouk is als Personeel & Organisatie Adviseur in het coachwerk gerold. In eerste instantie binnen de overheid als leiderschapscoach en sinds 2012 ook binnen haar eigen bedrijf. Nadat zij in 2013 de diagnose Lymfeklierkanker kreeg zette ze haar werk tijdelijk op pauze om met zichzelf aan de slag te gaan. In 2015 pakte ze haar coachwerk weer langzaam op om in 2016 geheel de omslag te maken om met (ex)kankerpatienten aan het werk te gaan. Met als doel de grootste kwaliteit van leven. Zo gezond mogelijk blijven, mentaal en fysiek, tot het einde daar is. Zelf heeft ze de overtuiging om gelukkig en gezond 106 jaar oud te worden.
Reactie plaatsen